De visie achter de vuurloop

vuurlopen

Onbewust ‘leren’ kinderen al van jongs af aan dat ze op de één of andere manier dingen niet zelf kunnen. Er zijn lijstjes, maatstaven, protocollen, methodes, toetsen en andere hulpmiddelen om ‘goed’ te kunnen functioneren.
Het allerbeste middel om een kind zelfvertrouwen te geven ligt in het kind zelf. Verankerd in het lichaam. Het functioneert uitstekend en moeiteloos wanneer dit  toegankelijk is en ‘AAN’ staat. Het enige wat nodig is, is een kind laten ervaren waar en hoe hij het kan vinden. Dit kun je een kind niet leren!
De vuurloop verbindt kinderen en jongeren met deze innerlijke ‘aan-knop’. Ze ervaren wat het is en hoe het voelt om te vertrouwen op hun natuurlijke vermogens. En ze ontwikkelen veerkracht en vertrouwen in plaats van hiervan te vervreemden. Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen….
Wat je via je lichaam ervaart, vergeet je nooit! Het spreekt de diepere menselijke lagen aan, in combinatie met datgene wat jij kinderen en jongeren meegeeft in het coachingstraject. Dat geeft een levenslange vertrouwensbasis waar je op voort kunt bouwen. Dat is wat je wilt wanneer je met kinderen werkt! Vanuit aandacht, samenwerking, plezier en leiderschap.

Vuur trekt aan, verwarmt, transformeert en verstilt. Vuurlopen is een van de oudste menselijke rituelen op de wereld. In allerlei culturen lopen mensen in verschillende ceremonies over gloeiend hete kolen. Als initiatie, voor fysieke of psychische gezondheid en het welzijn van de gemeenschap.
Vuurlopen gebeurt in onze tijd nog steeds! Op vele plekken in de hele wereld. 

Op blote voeten over hete kolen lopen lijkt voor ons voorstellingsvermogen niet direct het meest intelligente idee. En ook nog met kinderen? Waarom???? Het antwoord is simpel: omdat het werkt! Het doet iets essentieels voor mensen op alle lagen van ons menszijn: fysiologisch, mentaal, psychisch, emotioneel en relationeel. Dat is de reden dat het al duizenden jaren bestaat, wereldwijd.
Wil je het zelf ervaren?