Genieten van controle

Genieten van controle

Er is iets wonderlijks met het begrip controle. Ik merk dat dit woord te vaak met zaken in verband wordt gebracht die we niet prettig vinden. Controle lijkt te gaan over burger service nummers, cookies, camerabewaking en agenten. Dat is niet terecht.

Op momenten dat controle als negatief wordt ervaren, gaat het meestal over controle van buitenaf. We worden in die situaties door anderen gecontroleerd, of door systemen die ons handelen nauwlettend volgen.

Er is dus sprake van een lijdende vorm: ik word gecontroleerd. mnjij

Maar er is ook een actieve variant: ik controleer! 

Hier ben jij het zelf die controle uitoefent en iets beheerst. En dan heb ik het niet over het uitoefenen van macht, maar over het beheersen van een situatie, een vaardigheid, een emotie, je lichaam, enzovoorts. Dat geeft een machtig gevoel!

Controle ervaren is een bijzondere belevenis als jij daar de dirigent van bent! En zodra die dirigent staat te stampvoeten en orkestleden afsnauwt, wil hij de controle over anderen uitoefenen. Die bedoel ik dus niet. Ik bedoel degene die ondertussen afstemt op wat er in zijn lijf gebeurt, terwijl hij autorijdt, met zijn kinderen en partner samen is, of zijn werk doet. Door af te stemmen, weet je waar jouw en andermans grenzen liggen. Dan hoef je niet te knijpen of te pushen. Want dan verlies je het contact en ben je knalhard op weg naar een burn-out. Controle is soepelheid, intensiteit, dynamiek en plezier tegelijkertijd. Van controle die mensen sterker maakt, zonder de vrijheid van anderen te schaden, kan je nooit genoeg hebben. Heb vooral de controle en geniet ervan!