Bevrijdend talent

Bevrijdend talent

Samenwerken is soms knap lastig. Dat moet de eigenaar van deze rammen ook gedacht hebben. Hij heeft deze kerels gewoon aan elkaar vastgebonden. Op die manier krijgen ze geen kans om een aanloop te nemen en elkaar kapot te beuken. Samenwerken is de enige optie die ze hebben.

Het is een mooi beeld van de situatie waar iedereen, zelf, mee te maken heeft. En dan heb ik het niet over samenwerken met anderen. Ik heb het over de vraag hoe je met jezelf omgaat. Hoe stuur je jouw talenten aan, die je als potentieel van jongs af aan in je hebt? Gaan ze met je op de loop? Onderdruk je ze, vanuit een misplaatst gevoel van bescheidenheid? Hoe doe je dat?

De manier waarop je jouw talenten aanstuurt, bepaalt in hoeverre het unieke tot zijn recht kan komen. Daarmee wordt zichtbaar of je het leven leidt dat bij je past. Is er geen regie vanuit zelfkennis, dan kunnen talenten in het gedrang komen, of blijven ze onaangeroerd. Dan verspil je energie.

Je talenten managen, is de meest effectieve vorm van energiebeheer. Die rammen doen dat (noodgedwongen) als vanzelf. Zij benutten de situatie en zetten hun energie op de goede manier in. Als een hecht team maken ze gebruik van het hele weiland.

Vrijheid krijgt betekenis door de relatie die je met je talenten hebt. Hoe hechter die band is, hoe meer speelruimte je hebt. Dat is het verschil tussen geketend en verbonden zijn. Zo bevrijdend is het samenwerken met talenten.

Vanja Kraamwinkel